Park Angiolina

        perivoj ljubavi i glazbe

O parku

Na površini od gotovo 27 000m² u 44 polja, zasađeno je oko 140 biljnih vrsta među kojima je mnoštvo egzota, a sve su one vješto uklopljene u prirodnu lovoriku. Među stablima posebno su zanimljivi kalifornijski cedrovi, vazdazeleni mamutovac, himalajski cedar, gingko, cvatuće magnolije te hrast plutnjak, uz palme, čemprese, crnike i pinije. Kao podrast koriste se lovor-višnja, pitosporum, lemprika i aukuba.

Zimi posjetitelji perivoja mogu uživati u pogledu na kamelije koje svojim bujnim cvatom svjedoče o povoljnoj klimi.

Parter ispred Vile Angioline ukrašava poznati cvjetni rondeau, a njezino pročelje uokviruju dvije prekrasne velecvjetne magnolije. Perivoj je tijekom povijesnog razvoja uglavnom sačuvao izvornu koncepciju i historička stilska obilježja.

Uz vilu Angiolinu novi je glazbeni paviljon sa skulpturom posvećenom poznatom češkom kompozitoru i violinistu Janu Kubeliku koji je boravio i djelovao u Opatiji u prvoj polovini 20. stoljeća. Izvorni drveni glazbeni paviljon bio je smješten sa suprotne strane, prema moru.

U blizini vile nalazi se i spomenik domaćem skladatelju Ivanu Matetiću Ronjgovu, zaslužnom za afirmaciju istarske ljestvice.

U sjevernom dijelu parka je spomen-obilježje Friedrichu Juliusu Schüleru, ravnatelju Društva južnih željeznica, zaslužnom za razvoj Opatije kao klimatskog lječilišta.

Zašto perivoj ljubavi i glazbe?

Scarpina ljubavna priča, koji je bili dao ime svoje prerano umrle supruge te spoznaja da su slikoviti i skroviti perivojni prostori desetljećima bili kulisom romantičnih susreta, a da se u Vili Angiolini održavaju i ekskluzivne svadbene svečanosti, potaknuli su da se perivoj Angiolina nazove perivojem ljubavi.

Nadalje, posjetitelji Opatije su se u ovome perivoju oduvijek okupljali oko glazbe – ono nekadašnjeg i sadašnjeg glazbenog paviljona te na koncertima u Vili Antonio. Osim toga, perivoj je često ispunjen zvucima glazbenih izvedbi sa susjedne Ljetne pozornice. A u perivoju su i skulpture dvojice skladatelja.