Park Drage Gervaisa

        perivoj poezije i mladih

O parku

Park Drage Gervaisa, površine 2265 m2, u središ­njem je dijelu Opatije – Gorovu, pre­dje­lu nazva­nom prema prezimenu plemkinje Izabelle von Gorove, oko čije vile je ovaj perivoj uređen potkraj 19. stoljeća. Vila je nakon Drugoga svjet­skog rata postala sjedištem više obrazovnih institucija, a sada u njoj djeluju gimnazija i hote­lijer­sko-turistička škola.

 U perivoju je zasađeno 20-ak biljnih vrsta koje se nalaze i u ostalim opatijskim perivojima. Sjevernim dijelom prevladava skupina cedrova, a sklad glavnog pročelja školske zgrade naglašavaju kordiline. Glavno, jugoistočno pročelje škole naglašeno je perivojno oblikovanim prostorom – trgom oblika polovice stiliziranog cvijeta s četiri latice. U njegovu je središtu zelenom živicom ograđen i u parteru cvijećem zasađeni prostor u kojemu je postavljeno spomen-obilježje – poprsje čakavskog pjesnika Drage Gervaisa.

  

„Latice cvijeta” su pošljunčani prostor za sjedenje i uživanje u pogledu na perivoj, na grad i na more.

 Stilska obilježja mijenjana su tijekom vremena u skladu s namjenom građevine uz koju je perivoj nastao, posljedično i s namjenom perivoja te duhom vremena.

U prvoj fazi bila su izražena historicistička stilska obilježja s većim brojem gredica između kojih se provlačio gusti splet staza. U drugoj polovini 20. stoljeća perivoj je pre­obli­kovan u skladu s načelima modernog stila čija su osnova funkcionalnost i jednostavnost.

Zašto perivoj poezije i mladih?

Zbog posvećenosti perivoja Dragi Gervaisu, to je perivoj poezije, a s obzirom na povezanost sa srednjom školom, istodobno je to i perivoj mladih.