Perivoj Slatina

        perivoj vode i svjetlosti

O parku

Prepoznatljivosti središnjeg predjela Opatije, Slatine, posebno pridonosi perivojni trg s fon­ta­nom. U perivoju površine 1800 m2 raspo­ređene su klupe koje omogućuju zadrža­vanje u njemu i uživanje u jednom od najljepših pogleda u Opatiji – na obalno šetalište, najveću opatijsku plažu, more i Rijeku.

Začeci perivojnog oblikovanja središnjeg prostora Slatine nastali su potkraj 19. stoljeća i vežu se uz lječilišta i hotele sagrađene na okolnom zemljištu. Osnova današnje koncepcije potječe iz 1938. godine kada je Općina Opatija uredila na trgu perivoj i parkiralište za 120 vozila.

U ovome malenom perivoju bočne strane na­gla­šene su visokim drvećem: u južnom kutu ističe se dojmljivi primjerak velecvjetne magnolije i stablo pinije, a u suprotnome kutu, himalajski cedar i pinija. Oko fontane je uređen niski parter u kombinaciji trave i cvijeća, čiji su obrubi nagla­šeni nisko šišanim šimširom. Perivoj je jednako primamljiv ljeti i zimi, danju i navečer, zbog čega je jedan od najčešće fotografiranih motiva i simbola Opatije.

Zašto perivoj vode i svjetlosti?

Element vode – izvora života, s obzirom na to da je prisutan u perivoju od osnutka do danas, lajtmotiv je ovoga perivoja. Fontana je osvijetljena noću kada igra boja podsjeća na dinamičnost i razigranost svih strana života.

Preporuka bi bila proširiti perivoj na cijelu površinu trga koji bi trebalo urediti kao novi perivoj 21. stoljeća u Opatiji i oblikovati kao perivoj svjetla.