Perivoj Esperia

        perivoj palmi

O parku

Perivoj Esperia nosi naziv po vili u sklopu koje je bio uređen 1900. godine (izvorno pansion Slosser), no danas je odnos prema njoj potpuno izgubljen, a pogled zaklonjen visokim raslinjem. Kada je vila nacionalizirana nakon Drugoga svjetskog rata, perivoj je pripao na korištenje gradu pa otada o njegovu održavanju skrbi gradska tvrtka za održavanje perivoja.

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće niz perivoj je vijugala staza koja se u središtu razdvajala u dvije staze između kojih je bio uređen šeste­ro­kutni zvjezdasto oblikovani prostor za sjedenje koji je nestao tijekom druge polovine 20. stoljeća. Perivoj je temeljito uređen 1996. godine, kada je središnja staza skraćena, a njezin oblik pojed­nos­tavljen.

Perivoj Esperia doživljava se kao zeleni otok površine 1439 m2 omeđen okolnim ulicama, zatvoren visokim nasadima prema kolnim prometnicama, a vizualno otvoren prema stubištu s istočne strane i u smjeru mora. Tijekom vremena nije imao, a ni danas nema znakovita stilska obilježja. Izgled i koncepcija perivoja tijekom proteklih stotinjak godina uvjetovani su funkcionalnošću: pružiti gostu mjesto za boravak na otvorenom, omogućiti svladavanje udaljenosti i visinske razlike, omo­gućiti pogled prema moru i obali te primjenom znakovitih sredozemnih i egzotičnih biljnih vrsta postići ugođaj svojstven Opatiji.

Zašto perivoj palmi?

Među 15-ak biljnih vrsta koje rastu u perivoju, osobito se ističu visoki primjerci palmi žumara, koji uz lovor i bambus, perivoju daju osnovni ugođaj. Zato se ovaj perivoj s pravom može nazivati perivojem palmi. Ovaj je lajtmotiv prikladan i stoga što palme asociraju na mjesta za odmor pa tako odražavaju identitet Opatije kao turističkog središta.