Perivoj imperial

        perivoj doniranih kamelija

O parku

Perivoj Imperial u središnjem je dijelu Opatije i dobio je naziv po obližnjem hotelu koji se nalazi istočno od glavnog ulaza u perivoj. Potkraj 19. stoljeća bila je to nesagrađena površina između dvaju sagrađenih urbanih područja – s istočne strane zemljišta u vlasništvu Društva južnih željeznica, a sa zapadne strane privatnih vila okruženih uređenim perivojima.

Oblik i površina današnjeg perivoja nisu nastali zacrtanim planom, već su formirani u drugoj polovini 20. stoljeća, kao ishod izgradnje mreže gradskih ulica i okolnih građevina. Stoga se perivoj sastoji od dva dijela odvojena Ulicom poginulih hrvatskih branitelja; ukupne je površine 3320 m2. U donjem dijelu zapadno od hotela prevladavaju stara stabla hrasta medunca te stabla i grmovi lovora. Još rastu grmovi japanske aukube, lovor-višnje, lemprike, tobirovca, niskog juniperusa i bambusa. Površina sjeverno od hotela je trokutastog oblika omeđenog ulicama u kojoj je nasad starih stabala hrastova crnike, a zastupljene su i palme žumare te hrast medunac.

Zašto perivoj doniranih kamelija?

Ovaj perivoj nema svoju prepoznatljivost te mu stoga treba dati sadržaj koji će mu dati identitet, vrijednost i prepoznatljivost. Najbolje je to učiniti kamelijama, simbolom grada. Opatijska Udruga ljubitelja kamelija organizira svake godine akciju sadnje kamelija u javnim perivojnim prostorima koje su poklon građana ili pravnih osoba, za što postoji veliki interes, a darivatelji se upisuju u Zlatnu knjigu doniranih kamelija. 

Darivatelji su i službene delegacije ili pojedini ugledni gosti Opatije. Kako se sadržajima ionako bogat perivoj Angiolina ne bi pretrpavao novim sadnicama, kao najbolje se rješenje nameće uređenje perivoja doniranih kamelija upravo u ovome prostoru. On je za takvu namjenu vrlo prikladan već i zbog svojega središnjeg položaja u gradu, uz drugi po starosti povijesni hotel, te zbog mogućnosti pristupa pješice i vozilom.