Perivoj u ulici

Vladimira Nazora

        perivoj kontenplacije i zdravlja

O parku

Perivoj u današnjoj Ulici Vladimira Nazora ure­đen je 1892. i 1893. godine u sastavu jedin­stve­noga perivojnog rješenja oko građevina Društva južnih željeznica, čija je osnovna odlika historicistički stilski izraz. U drugoj je polovini 20. stoljeća prvotna koncepcija perivoja izmijenjena na način da je njegova površina podijeljena na tri polja nepravilna oblika odvojenih stazama.

Preuređenjem 1996. godine vraćena mu je izvor­na koncepcija s tri ulaza i središnjom stazom oblika elipse uz koju su raspoređene klupe. Do danas je sačuvao izvorni pravokutni oblik i površinu od 1496 m2, koja je nešto smanjena prigodom rekonstrukcije i proširenja obodnih ulica. U perivoju su zastupljene biljne vrste znakovite za Opatiju – cedrovi, čempresi, visoke žumare, niske žumare, velecvjetne magnolije, aukube i tobirovci.

Zašto perivoj kontemplacije i zdravlja?

Perivoj je introvertirani prostor sa središnjom stazom oblika elipse. Kao savršena krivulja, poziva posjetitelje na usmjerenje prema sebi i na kontemplaciju. Za to bi svaki posjetitelj, ako ne može u užurbanoj svakodnevici, trebao naći vremena tijekom odmora u turističkim odredištima kakvo je Opatija. U središtu polja ovalnog oblika skupina je starih cedrova. To je stablo simbol zdravlja, dugovječnosti i snage pa podsjeća posjetitelja da je upravo zdravlje u životu najvažnije. Osim toga, zdravlje je jedan od simbola Opatije, vodećega hrvatskog središta zdravstvenog turizma.