Promocija knjige  „Opatijska kolajnica – vodič opatijskim gradskim perivojima“ održana je danas ispred UP Juraj Šporer.

Prepoznatljiva slika Opatije oblikovana je u jedinstvu urbanizma i perivojne arhitekture još potkraj 19. stoljeća, a osnovno obilježje gradu daje upravo njegova bogata perivojna baština koja stoga ima iznimnu ambijentalnu vrijednost. Središnji gradski perivoj – Park Angiolina, osnovan je daleke 1845. godine, s počecima opatijske turističke priče i gradnjom Vile Angioline, dakle ove godine obilježava se čak 175 godina njegova kontinuiteta, što je jedinstven jubilej na državnoj razini. Ujedno, tvrtka Parkovi, d.o.o. ove godine slavi 70. obljetnicu od osnutka. Tvrtka za uređenje plaža i parkova u Opatiji je osnovana 1950. godine pod imenom Gradsko poduzeće za upravljanje kupalištima i parkovima. Od 1995. godine tvrtka posluje pod imenom “Parkovi” d.o.o. Opatija. S obzirom na ove visoke i vrijedne obljetnice koje su međusobno povezane Grad Opatija i Turistička zajednica grada Opatije podržaili su izdavanje Vodiča opatijskim perivojima autorice izv. prof. dr. sc. Koraljke Vahtar-Jurković.

Zbog svoje kulturno-povijesne i edukativne vrijednosti svaki se perivoj može smatrati svojevrsnim biserom grada, povezan s ostalima u jedinstvenu ogrlicu, domaćim govorom rečeno – kolajnicu. Opatijsku kolajnicu čini 10 gradskih javnih perivoja: 1. perivoj Angiolina, 2. perivoj sv. Jakova, 3. perivoj Slatina, 4. perivoj Esperia, 5. Amerikanski vrtovi, 6. perivoj Margarita, 7. perivoj Imperial, 8. perivoj u Ulici Vladimira Nazora, 9. perivoj Drage Gervaisa i 10. perivoj Bulgaria.

Na predstavljanju su govorili gradonačelnik Ivo Dujmić, u ime izdavača Tz grada Opatija direktorica Suzi Petričić, pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Sonja Šišić te autorica Koraljka Vahtar-Jurković.

Ovaj je Vodič pripremljen na način da posjetitelj prigodom obilaska ima pri ruci bitne informacije o značajkama i vrijednostima svih opatijskih gradskih perivoja. One su znanstveno utemeljene u dugogodišnjim autoričinim istraživanjima provedenim tijekom poslijediplomskoga studija i doktorske disertacije, te provedbe kasnijih znanstvenih projekata. Za početnu točku u obilasku opatijskih gradskih perivoja određen je najstariji perivoj Angiolina. On je ishodište, onaj od kojega je sve počelo. Ostali su perivoji radi lakšeg snalaženja u prostoru obilježeni u smjeru kazaljke na satu. Opatijska kolajnica novi je turistički proizvod i tematski put koji nije nužno vezan uz glavnu turističku sezonu. Dapače, obilazak opatijskih gradskih perivoja preporučljiv je i poželjan u predsezoni i posezoni, čak i zimi kada počinje sezona kamelija, što daje dodatnu vrijednost cijelome projektu.

Svakome je perivoju pridružen lajtmotiv s namjerom da zainteresira i privuče posjetitelja. Lajtmotivi su osmišljeni na način da čine cjelinu koja će na upečatljiv način predstaviti Opatiju kao turističko odredište – njezinu povijest, sadašnjost i budućnost. Istodobno se željelo da odabrani pojmovi budu ljudima razumljivi i bliski kako bi s njima mogli povezati slike i vlastite osjećaje koje doživljavaju u susretu s Opatijom.

Danas predstvljena knjiga “Opatijska kolajnica – vodič opatijskim gradskim perivojima” postat će će protokolarni poklon Grada Opatije, a i moći će se podignuti u opatijskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici “Viktor Car Emin”.

Projekt Opatijska kolajnica nastavlja se postavljanjem informativnih ploča u opatijske perivoje, izradom internetske stranice Opatijske kolajnice, a obilazak parkova bit će i u ponudi tura opatijskih turističkih vođenja.