U lipnju 2018. godine, člankom Čarobna opatijska kolajnica u Liburnijskome listu  smo informirali čitatelje o stručnome skupu održanom u vili Angiolini na temu obnove i revitalizacije opatijskih gradskih perivoja, kao dijelu dvodnevnog obilježavanja teme Europa vrtova u sklopu Godine europske kulturne baštine. Da podsjetimo, organizatori skupa bili su Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Rijeci, Grad Opatija i Hrvatski muzej turizma, uz sudjelovanje čelnika županijske Javne ustanove Priroda, Turističke zajednice Grada Opatije, tvrtke Parkovi, krajobraznih stručnjaka i izv.prof.dr.sc. Koraljke Vahtar-Jurković, pročelnice županijskoga Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša i autorice dviju knjiga o opatijskome urbanističkom razvoju i perivojnom naslijeđu te opatijskim gradskim perivojima, kao i više znanstvenih i stručnih radova na iste teme. Poseban doprinos dali su uvaženi gosti akademik Mladen Obad Šćitaroci i prof.dr.sc. Bojana Bojanić Obad Šćitaroci, predstojnica Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ona je predložila da se Grad Opatija, u godini obilježavanja Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, sa svih svojih deset gradskih perivoja javnosti predstavi kao grad-park pod nazivom OPATIJA PARK 2020. Na tragu je to ideje da urbanističko i perivojno naslijeđe ne smije biti samo spomenik prošlosti, nego i pokretač gospodarskoga i društvenog razvoja, što je bila okosnica znanstvenog projekta Urbanizam naslijeđa/Heritage urbanism (HERU) čiji je voditelj bio akademik Mladen Obad Šćitaroci, a provodio se u razdoblju 2013.-2018. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu uz financiranje Hrvatske zaklade za znanost.

 

Cjelogodišnji projekt

Projekt OPATIJA PARK 2020 je cjelogodišnji projekt čiji je nositelj Grad Opatija sa svojim institucijama i društvima, prvenstveno s Turističkom zajednicom Grada Opatije, društvom Parkovi d.o.o. i Udrugom ljubitelja kamelija Iginio Scarpa. Sudjelovat će još Primorsko-goranska županija, županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Priroda i Ministarstvo kulture RH, Konzervatorski odjel u Rijeci. Autorica idejnog rješenja provedbe je izv.prof.dr.sc. Koraljka Vahtar-Jurković koja će biti i koordinatorica Projekta tijekom godine.

Realizacijom Projekta svih će se deset javnih gradskih perivoja afirmirati kao novi turistički proizvod – tematski put pod nazivom Opatijska kolajnica. Svaki je perivoj poseban ukras, možemo reći biser grada, a svi oni povezani u niz daju jedinstvenu opatijsku ogrlicu ili po domaće rečeno – kolajnicu, koju čine perivoj Angiolina, perivoj Sv. Jakova, perivoj na Slatini, perivoj Esperia, Amerikanski vrtovi, perivoj Margarita, perivoj Imperial, perivoj u Ulici Vladimira Nazora, perivoj Drage Gervaisa i perivoj Bulgaria.

Posebna je kvaliteta ovoga novog turističkog proizvoda u činjenici da nije vezan za glavnu turističku sezonu jer se perivoji mogu obilaziti tijekom cijele godine. Tako će i predstavljanje Projekta uslijediti u ožujku, u jeku cvatnje kamelija, a nakon službenoga početka programa Rijeke kao Europske prijestolnice kulture koji je predviđen za veljaču. Afirmacijom perivojnog naslijeđa kao kulturno-povijesnog dobra, Opatija, u kojoj će tijekom godine boraviti ili koju će posjetiti mnogi gosti Rijeke, doprinijet će ukupnoj atraktivnosti destinacije i dojmu posjetitelja.

U sklopu Projekta predviđene su brojne aktivnosti – u perivojima će se postaviti informativne ploče, objavit će se vodič, postaviti izložba, održati predavanje s javnom tribinom te znanstveno-stručni skup o perivojnom naslijeđu u funkciji turizma.

O tijeku Projekta će se izvještavati putem napisa u tisku, radijskih i televizijskih emisija te posebne internetske stranice. S obzirom da Opatijsku kolajnicu čini deset javnih gradskih perivoja, a ta je činjenica nedovoljno poznata čak i stanovnicima Opatije i okolnih područja, namjera nam je u Liburnijskome listu tijekom sljedećih deset mjeseci detaljnije upoznati čitatelje s obilježjima, povijesnim razvojem i vrijednošću svakog pojedinog perivoja, a u prosincu ćemo dati sažetak cjelogodišnje provedbe i rezultata Projekta OPATIJA PARK 2020.

 

Obilježavanje visokih obljetnica

Provedbom Projekta tijekom cijele 2020. godine, Grad Opatija će dostojno obilježiti čak dvije visoke obljetnice: 175 godina svoje perivojne arhitekture jer se bogato opatijsko perivojno naslijeđe u kontinuitetu razvija od 1845. godine, kada je osnovan perivoj Angiolina, te 70 godina kontinuiranog institucionalnog održavanja opatijskih perivoja s obzirom da je prvo gradsko poduzeće za održavanje perivoja i plaža u Opatiji osnovano 1950. godine.

 

Kalendar za 2020. godinu

Povodom toga svog visokog jubileja, društvo Parkovi d.o.o. pripremilo je posebno oblikovan tematski kalendar za 2020. godinu koji na naslovnici donosi osnovne informacije o Projektu OPATIJA PARK 2020., a fotografije koje predstavljaju svaki od deset perivoja Opatijske kolajnice krase listove kalendara od veljače do studenoga. S obzirom da se perivojna arhitektura definira kao arhitektura u biljnom materijalu, svojevrsni okvir Kolajnice čine dvije biljne vrste posebno značajne za Opatiju – prva je kamelija kao simbol Opatije u siječnju, a posljednji mjesec u godini predstavlja lovor za koji je još davne 1915. godine poznati botaničar Lujo Adamović u svojoj knjizi Der Fuehrer durch die Natur der Nordlichen Adria (Vodič prirodom sjevernog Jadrana) napisao da bi on trebao biti simbolom Opatije jer najljepše prirodne šume lovora na Mediteranu rastu upravo na opatijskom području.

 

Logo projekta

Na naslovnici kalendara po prvi put je predstavljen logo projekta. To je niz od deset elemenata povezanih u obliku ogrlice kružnog oblika. Kako je simbol Opatije kamelija, bilo je logično svaki element Kolajnice prikazati stiliziranom kamelijom. Takva je ogrlica, sastavljena od deset kamelija, jedinstvena – baš opatijska. U središtu je Kolajnice jedna veća kamelija koja predstavlja najstariji i najveći perivoj Angionina, kao ishodište od kojega je sve počelo.

Ovakav je odabir još opravdaniji ako se uzme u obzir intencija Udruge ljubitelja kamelija Iginio Scarpa da se u Opatiji realizira park izvrsnosti kamelija. Kako je uvjet za realizaciju takvoga parka najmanje 300 primjeraka, a s obzirom na činjenicu da Opatija nema tako velikog perivoja u kojemu bi se moglo zasaditi 300 ili više kamelija, onda je jedini način ispunjenja ovoga uvjeta da se taj broj ostvari zbirno, u svih deset opatijskih perivoja zajedno, što bi bilo i na tragu stare ideje da se Opatija još snažnije promovira kao grad kamelija.

 

Atraktivni lajtmotivi

Kako bi posjetitelji poželjeli upoznati i obići Kolajnicu i njezine vrijednosti,  perivojima smo pridružili atraktivne lajtmotive, osmišljene tako da čine cjelinu koja će biti znanstveno i stručno utemeljena te ujedno predstavljati Opatiju kao destinaciju – njezinu povijest, sadašnjost i budućnost. Opatija je grad odmora, zdravlja, glazbe, ljubavi, grad kamelija, palmi i ruža … Nasuprot čestim dosadašnjim sintagmama „stara dama“ ili „grad muzej“ koje su ukazivale na njezinu slavnu prošlost,  želimo ga predstaviti kao grad djece i mladih, grad budućnosti.

Radujemo se stoga sljedećim nastavcima priče o opatijskim gradskim perivojima, o svakome pojedinom elementu Opatijske kolajnice, koju u veljači započinjemo s perivojem Angiolina.

Izvor: Novi List